Principi pravilne ishrane

Principi pravilne ishrane

U cilju postizanja određenih trenažnih efekata, kao i vođenja jednog zdravog načina života, neophodno je posebno mesto posvetiti ishrani. To je tema o kojoj se može mnogo toga reći i napisati, ali ponekad se čini da smo uvek nešto izostavili. Da bi se na ovu temu dali jasni i precizni odgovori potrebno je mnogo vremena, a mi iz „ELEMENTA“ ćemo serijom članaka pokušati da vam pomognemo, da putem pravilnog pristupa treningu, i zdravoj izbalansiranoj ishrani dođete do saznanja koja će vam pomoći da ostvarite svoje trenažne ciljeve. Za početak ćemo pričati o pravilnom pristupu ishrani za vreme trenažnog ciklusa, tačnije opisaćemo kako pravilno pristupiti ishrani u toku jednog dana.

  • Dan početi sa čašom mlake vode, ili šoljom zelenog čaja.
  • Pola sata pre doručka konzumirati sveže ili sušeno voće.
  • Doručak bogat ugljenim hidratima, dijetnim vlaknima iz kuvanih žitarica, koštunjavim voćem i integralnim namirnicama. Nezaobilazni su i mleko i mlečni proizvodi, med, domaći džem
  • Nakon svakog obroka ne konzumirati tečnost bar četrdeset i pet minuta, i ne unositi nikakvu hranu naredna tri sata. Sve je to veoma bitno za proces varenja.
  • Za užinu se preporučuje suvo, sveže ili koštunjavo voće
  • Ručak mora biti bogat svežom sezonskom salatom koja se konzumira pre glavnog jela. Jaja, pileće, ćureće meso, riba i mahunarke su namirnice bogate proteinima i na koje treba da se oslonimo uz dodatak sezonskog povrća.
  • Večera je obrok u kome treba da dominiraju proteini iz već navedenih izvora, uz dodatak ugljenih hidrata iz sezonskog povrća. U obzir dolaze i namirnice spremljene od kukuruznog brašna. Veoma je bitno da vremenski interval između obroka i sna ne bude kraći od tri sata.
  • Trening, i na ovaj način izbalansirana ishrana se povezuju na sledeći način: vremenski interval između obroka i treninga ne treba da bude kraći od sat i trideset minuta, dok hranu nakon treninga ne treba konzumirati bar četrdeset i pet minuta. Treba napomenuti da se preporučuje prehidratacija, odnosno uzimanje tečnosti neposredno pred trening. Za vreme treninga tečnost uzimati češće,ali isključivo u malim količinama. Nakon treniga je neophodna nadoknada elektrolita, taj problem možemo rešiti konzumiranjem domaćih supa i čorbi. Bez obzira u kom delu dana treniramo, fizička aktivnost se mora usaglasiti sa ovim principima ishrane. U našim narednim obraćanjima bavićemo se konkretnijim pristupima ishrani u zavisnosti od ciljeva koje želimo da postignemo. Kako dobiti i kako gubiti na telesnoj masi, kako planirati trening i ishranu na nedeljnom nivou itd.

 

Dođite da zajedno ostvarimo Vaše ciljeve!
Dođite po najbolju verziju sebe! 🙂